In 2007 richtten Andras Forgacs en zijn vader Gabor Forgacs; Organovo op, een bedrijf in San Diego dat 3D-bioprinten gebruikt om menselijk weefsel te ontwikkelen voor farmaceutisch onderzoek en medische toepassingen. Forgacs geeft toe dat mensen toen vaak dachten dat ze "een beetje gek" waren. Maar toen hun laboratorium en andere soortgelijke laboratoria vooruitgang boekten met het printen van eenvoudige menselijke lichaamsdelen, begonnen ze vragen te krijgen als: "Als je menselijke lichaamsdelen kunt kweken, kun je dan ook dierlijke producten kweken zoals vlees en leer?". Deze keer waren zij degenen die het idee een beetje gek vonden. Maar na wat nadenken, begonnen ze te denken dat wat het gekste van alles was, onze huidige methodes waren om deze goederen te produceren.
Er worden duurzamere en ethischere methoden voor de vleesproductie ontwikkeld onder de namen kweekvlees, celgebaseerd vlees, schoon vlees of laboratoriumvlees. In plaats van dieren te fokken, creëert moderne technologie vlees door dierlijke cellen te laten groeien in een gecontroleerde omgeving. Vlees wordt in een laboratorium geproduceerd door eerst een kleine hoeveelheid stamcellen of weefsel van een dier te verkrijgen, meestal zonder het dier schade toe te brengen. Wanneer deze cellen in een geschikt groeimedium worden geplaatst, ontwikkelen ze zich tot spier- en vetweefsel, dat kan worden geoogst en verwerkt tot kweekvlees, zoals kipfilets, worsten of hamburgers.
Is dit het vlees van de toekomst? Staan we er al open voor? Veel om over na te denken....
Beeld uit (geen) kookboek 'het kweekvlees kookboek' een initiatief van collectief nextnature!
Comments